روز اول:
الف-۱- مانند خواندن روزنامه، مبحث مورد نظر را از روی کتاب درسی یا جزوه معلمتان یا کتاب کمک آموزشی، سریع و روان از ابتدا تا انتها بخوانید. در این مرحله می خواهیم به منظور اصلی نویسنده پی ببریم.
۱- برای دانش آموزانی که شیمی پیش دانشگاهی را میخوانند، اما نمی فهمند، یک پیشنهاد جدی داریم: مطمئن هستیم که شما در پایه شیمی مشکل دارید این ۳ درس را به عنوان پیش نیاز بخوانید: ۱- جدول تناوبی (بخشی از فصل ۲ سال دوم) ۲- فرمول نویسی (بخشی از فصل ۳ سال دوم) ۳- انواع واکنش ها (بخشی از فصل ۱ سال سوم)
الف-۲- حال کتاب را ببندید و سعی کنید سرفصل هایی را که یادتان مانده است را بنویسید یعنی نکات اصلی و مفاهیم کلی که مولف می خواسته بگوید.
الف- ۳- سپس کتاب را باز کنید، نوبت به فیش برداری از فرمول ها، اسامی و شکل ها می رسد. شما تا کنون مطالب کلی و عناوین را دانسته اید. حال باید جزئیات و اسامی و فرمول واکنش های مهم را به خاطر بسپارید.
برای این کار می توانید کاغذ های خود را به چهار یا هشت قسمت ببرید و بعد یک طرف آنها را بنویسید: کریولیت و طرف دیگر بنویسید:
فیش ها را تهیه کنید، زمان استفاده از آنها هنوز فرا نرسیده است.
الف-۴- اکنون شروع به مطالعه دقیق کتاب درسی و یا جزوه تان کنید. فرض کنید نویسنده کتاب با شما گفتگو می کند، بعد از خواندن هر جمله، از نویسنده کتاب توضیح بخواهید؛ اگر این مطالب را منطقی دیدید او را تشویق و تحسین کنید و اگر مطلب برایتان ثقیل بود، او را بازخواست کنید. صحبت هایتان را با او در کتاب و در کنار آن جمله، یادداشت کنید، حتی می توانید با او شوخی کنید. هدف این است که خط به خط کتاب را دقیقاً بخوانید و ذهنتان کاملاً هنگام مطالعه فعال باشد، نوشتن یادداشت در کنار کتاب (حاشیه نویسی) سبب می شود تا بار دیگر که آن مطلب را می خوانید ذهنتان تداعی معانی کند و مطالب آموخته شده، یادتان بیاید.
الف-۵- مطالبی را که در فهمشان دچار مشکل هستید در قسمت مشخصی از دفتر شیمی تان بنویسید (یا حتی میتوانید یک « دفتر اشکالات» برای تمام دروس داشته باشید که هر درس آن بخش مجزایی داشته باشد.) و بعد اشکالاتتان را از دبیرتان بپرسید. جهت تکمیل یافته های درسی تان، می توانید به یک کتاب کمک آموزشی مناسب، مراجعه کنید. بعدا هرگاه به مساله یا تست مشکلی هم برخوردید می توانید در این دفتر یادداشت کنید.
الف-۶- یکی از راههای شناخته شده به خاطر سپاری مطالب در حافظه دراز مدت، استفاده از درخت حافظه است. حالا نوبت آن است که درخت حافظه را تشکیل دهید. درخت حافظه درختی است که در آن: ریشه و تنه درخت موضوع اصلی، شاخه های تنومند موضوعات اصلی بعدی و شاخه های کوچکتر، موضوعات فرعی تر می باشند، ضمناً شاخه ها به ترتیب مطالب خوانده شده باید بالا برود.
توجه کنید درخت حافظه باید فقط شامل عناوین باشد و همچنین باید تمام عناوین را هم شامل باشد یعنی «جامع و مانع» باشد تا شما با یک نگاه بتوانید یک فصل یا مبحث خواص را در ذهن مرور کنید.
– مجموعه کارها تا الف-۱-تا الف-۶- باید در یک روز و در یک نوبت و پشت سر هم انجام شود؛ البته اگر وقت زیادتری از آنچه معمولا برای مطالعه هر درس در هر روز در نظر گرفته می شود (معمولاً ۲ ساعت) برای تکمیل این کارها نیاز دارید، می توانید مبحث را به قسمت هایی تقسیم کنید و در هر نوبت (مثلاً دو ساعته) در هر روز تمام مراحل الف-۱- تا الف-۶- را برای آن قسمت خواص انجام دهید. بعد از انجام این مراحل در روز اول (یا روز های اول) به روز دوم می رسیم:
الف-۷- مرحله بعد، زمان تثبیت مطالب در ذهن شماست، یعنی حل تمرین و مساله شیمی، در این مرحله متوجه میشوید که کدام مطلب و یا نکته را ناقص آموخته اید. برای این کار می توانید از تمرین های انتهای فصل کتاب و یا سوالات امتحان های سال های گذشته استفاده کنید. یادتان باشد، مثال های حل شده کتاب و یا جزوه معلمتان را خودتان دوباره حل کنید، و در حال مثالها، عجله نکنید.
روز سوم:
الف-۸- حال که مطلب در ذهنتان تثبیت شده است باید برای میدان کنکور آماده شوید. اکنون مانند یک کشتیگیر ورزیده هستید که می خواهید به میدان برود، و ورزیدگی شرط اول و اساسی است اما شرط دوم فن زدن است و در میدان کنکور تست زدن. پس حتما یادتان باشد شما باید پس از طی کامل مراحل فوق، اقدام به زدن تست کنید.
شما در این درس نباید بلافاصله پس از خواندن مطلب، تست آن را بزنید بلکه باید در روز سوم این کار را بکنید یادتان باشد، هنگامی هم که در خانه تست می زنید، حتما با توجه به زمان محدود، تست بزنید و سعی کنید بعد از تست زدن نقاط ابهام خود را کشف و برطرف نمایید در مورد زدن تست به نکات زیر توجه کنید:
+ در بعضی مباحث، روشهایی وجود دارد که بتوانیم پاسخ تست را کنترل کنیم، مثلاً در تست های موازنه یک واکنش شیمیایی، موازنه اکسیژن معمولاً صحت موازنه کلی را تایید می کند.
توجه: دیدیم مراحل مطالعه درس شیمی را در ۳ روز انجام دادیم که باید به ترتیب زیر باشد:
روز اول یا روزهای متوالی اول ← روز دوم (یک یا دو روز بعد از آخرین روز اول) ←روز سوم (یک روز بعد از روز دوم)
الف-۹- پس از طی مراحل فوق، مطلب خوانده شده، در حافظه بلند مدت شما ثبت شده است، اما به هنگام آزمون دادن باید بتوانید سریع از مطالب خوانده شده بهره بگیرید، بنابراین باید با استفاده از تکرار، عادت کنید که به سرعت مطالب را به حافظه کوتاه مدت منتقل کنید برای مرور مطالب لازم نیست مراحل قبلی طی شود تنها کافیست درخت حافظه تان را نگاه کنید، تست بزنید و فیش هایتان را مرور کنید. استفاده از فیش مطالعاتی علاوه بر فایده فوق باعث میشود از اوقات مرده خود مانند زمان رفت و آمد و … بهره بگیرید. ضمناً کار با آن عملی مفرح است که هرگاه از مطالعه خسته شدید شما را دوباره سرحال می آورد.